آثاروبركات نماز
نماز
اولين سؤال قيامت نماز است.
یک شنبه 6 اسفند 1391برچسب:آثاروبركات نماز, :: 19:54 ::  نويسنده : سيد علي حسيني

نماز جماعت‌ دارای‌ آثار و برکات‌ متعددی‌ است‌ که‌ به‌ ذکر برخی‌ از آنها اشاره‌ می‌شود:        

1 ـ الف‌) آثار و برکات‌ عمومی‌: تبلیغ‌ و ترویج‌ نماز؛       

     قرار دادن‌ نماز در معرض‌ دید دیگران‌، هم‌ معتقدان‌ به‌ نماز را خوشحال‌ می‌سازد و هم‌ زمینه‌ای‌ برای‌ جذب‌ وتمایل‌دیگران‌ برای‌ حضور در نماز جماعت‌ می‌شود.           

 2 ـ ترویج‌ و تبیین‌ معارف‌ الهی‌ و شعائر دینی‌؛

            امام‌ رضا(ع‌) فرموده‌ است‌: «نماز جماعت‌ برای‌ آن‌ به‌ وجود آمد که‌: اخلاص؛‌توحید،اسلام‌وعبادت‌درجامعه‌ ظاهرمی‌گردد».

(وسایل‌ الشیعه‌، ج‌ 8، روایت‌ 83، 10)           

 3 ـ شکوه‌ و عظمت‌ اسلام‌؛           

 حضور جمعی‌ ـ مسلمانان‌ در مساجد، خلیفه‌ این‌ که‌ عظمت‌ و بزرگی‌ جماعت‌ مسلمانان‌ را می‌رساند؛ بیانگر حاکمیت‌دینی‌ و مکتب‌ در وجود انسان‌ها است‌.           

  4 ـ وحدت‌ و تعاون‌؛           

 نماز جماعت‌ نمایانگر وحدت‌ مسلمان‌ و محل‌ تجلی‌ همدلی‌ و تعاون‌ و همکاری‌ آنان‌ با همدیگر است‌.(مع‌ مافیه‌ من‌المساعدة‌ علی‌ البرّ و التقوی‌). 

ب‌) آثار و برکات‌ دنیوی‌:          

  1 ـ خوش‌ بینی‌ مردم

پیامبر(ص‌) فرمودند:«هر که‌ نمازهای‌ پنجگانه‌ را با جماعت‌ بخواند، به‌ او گمان‌ هر خیر و نیکی‌ را داشته‌ باشید».

(وسایل‌ الشیعه‌،ج‌ 5، ص‌ 371)           

 2 ـ استجابت‌ دعا؛

پیامبر(ص‌) فرمود: «چون‌ بنده‌ خدا نماز را به‌ جماعت‌ گزارد و پس‌ از آن‌ حاجتی‌ را از خدا خواهد، خدای‌ عزوجل‌ از وی‌ حیامی‌کند از وی‌ که‌ پیش‌ از روگرداندن‌، حاجتش‌ را برآورده‌ نسازد»

.(بحار الانوار، ج‌ 77، ص‌ 4)           

 3 ـ درمان‌ نفاق‌؛         

   پیامبر(ص‌) فرمود: «هرکسی‌ چهل‌ روز در نماز جماعت‌ شرکت‌ کند و به‌ طور مرتب‌ نماز گزارد.. دو برائت‌ نامه‌ و دو سندرهایی‌ بخش‌ به‌ او می‌دهند: 1 ـ نجات‌ از آتش‌ 2 ـ رهایی‌ از نفاق‌».          

  4 ـ در پناه‌ خدا بودن‌؛       

     امام‌ صادق‌(ع‌) فرمودند: «هر کس‌ که‌ نماز صبح‌ و عشا را به‌ جماعت‌ بخواند، او در پناه‌ خدای‌ عزوجل‌ است‌.»

(المحاسن‌،ص‌ 52)           

 5 ـ کفارة‌ گناهان‌؛          

  امام‌ باقر(ع‌) فرمود: «سه‌ چیز کفاره‌ و پوشاننده‌ گناهان‌ است‌:

1 ـ وضو ساختن‌ در هوای‌ سرد،

2 ـ راه‌ رفتن‌ در شب‌ و روز به‌سوی‌ نمازها،

3 ـ محافظت‌ بر نمازهای‌ جماعت‌».

(بحار الانوار، ج‌ 88، ص‌ 10)

 ج‌) آثار و برکات‌ اخروی‌:            

 1 ـ مونس‌ در قبر؛           

پیامبر(ص‌) فرمودند: «آگاه‌ باشید هر که‌ به‌ طرف‌ مسجد برای‌ اقامة‌ نماز جماعت‌ حرکت‌ کند، به‌ هر قدمی‌ هفتاد هزارحسنه‌ و ثواب‌ برای‌ او نوشته‌ گردد... و اگر در همین‌ حال‌ بمیرد، خداوند هفتاد هزار فرشته‌ بر او بگمارد که‌ او را در قبرش‌زیارت‌ کنند و در تنهایی‌ مونس‌ او باشند و برایش‌ استغفار کنند تا برانگیخته‌ شود».

(وسایل‌ الشیعه‌، ج‌ 5، ص‌ 372)          

  2 ـ عبور از صراط‌؛        

    رسول‌ خدا(ص‌) فرمودند: «هر کس‌ در هر کجا که‌ باشد، بر جماعت‌ مداومت‌ کند، مانند برق‌ سریع‌ و درخشان‌ همراه‌نخستین‌ گروه‌ بهشتیان‌ از روی‌ صراط‌ می‌گذرد...»

(بحار الانوار، ج‌ 88، ص‌ 3)         

   3 ـ آزادی‌ از آتش‌ دوزخ‌؛         

   رسول‌ خدا(ص‌) فرمودند:«هر کسی‌ چهل‌ روز در نماز جماعت‌ شرکت‌ کند و به‌ طور مرتب‌ نماز گزارد... دو برائت‌ نامه‌ وسند رهایی‌ بخش‌ به‌ او می‌دهند:

1 ـ نجات‌ از آتش‌، 2 ـ رهایی‌ از نفاق‌».(همان‌، ص‌ 4)        

    4 ـ نجات‌ از مراحل‌ ترسناک‌ قیامت‌؛         

   رسول‌ اکرم‌(ص‌) فرمودند: «...در روز قیامت‌ خداوند همه‌ انسان‌ها را برای‌ حساب‌ گرد می‌آورد. پس‌ هر مؤمنی‌ که‌ در نمازجماعت‌ شرکت‌ کرده‌، خداوند سختی‌ها و دشواری‌های‌ روز قیامت‌ را برایش‌ آسان‌ سازد، آن‌ گاه‌ فرمان‌ دهد که‌ او را روانة‌بهشت‌ سازند».(وسایل‌ الشیعه‌، ج‌ 5، ص‌ 372)          

  5 ـ ترفیع‌ مقام‌؛        

    رسول‌ خدا(ص‌) فرمود: «ای‌ علی‌! سه‌ چیز موجب‌ ترفیع‌ مقام‌ و درجة‌ مؤمن‌ است‌:           

  1 ـ وضوی‌ کامل‌ هوای‌ سرد،

2 ـ انتظار نماز بعد از نماز،

 3 ـ شرکت‌ مداوم‌ در نمازهای‌ جماعت‌».

(بحار الانوار، ج‌ 8، ص‌ 10)          

  برای‌ مطالعه‌ بیشتر ر.ک‌: محراب‌ عشق‌ (در فضیلت‌ نماز جماعت‌)، محمد مهدی‌ علیقلی‌          

  دوم‌: دربارة‌ آثار و برکات‌ نماز اول‌ وقت‌ گفتنی‌ است‌:   

          1 ـ جلب‌ رضا و خشنودی‌ الهی‌؛    

        امام‌ رضا(ع‌) فرمود: «بدان‌ که‌ هر نماز دو وقت‌ دارد: اول‌ وقت‌ و آخر وقت‌:اول‌ وقت‌ خشنودی‌ پرودگار و آخر آن‌ بخشش‌ و عفو الهی‌ است‌».(بحار الانوار، ج‌ 82، ص‌345)         

   2 ـ خاموش‌ آتش‌ دوزخ‌؛           

  رسول‌ اکرم‌(ص‌) فرمود: «هیچ‌ نمازی‌ وقتش‌ نمی‌رسد، مگر آن‌ که‌ فرشته‌ای‌ ندای‌ عمومی‌ سر می‌دهد که‌: ای‌ مردم‌!بپاخیزید و آتش‌هایی‌ را که‌ خود بر پشت‌ خویش‌ برافروخته‌اید، با نماز خاموش‌ کنید».(ثواب‌ الاعمال‌ و...، ص‌ 83 و 84)         

   3 ـ جلب‌ دعای‌ خیر؛          

  امام‌ صادق‌(ع‌) فرمود: «کسی‌ که‌ نمازهای‌ واجب‌ را در اول‌ وقت‌ ادا کند و حدود آنها را حفظ‌ نماید، فرشته‌ای‌ آن‌ را سپید وپاکیزه‌ به‌ آسمان‌ برد. آن‌ وقت‌ نماز ]به‌ نمازگزار[ گوید: خدا تو را نگاه‌ دارد، همان‌ گونه‌ که‌ مرا نگاه‌ داشتی‌ و مرا به‌ ملکی‌ بزرگوارسپردی‌».(آداب‌ الصلاة‌، ص‌ 3)         

   4 ـ لطف‌ وعنایت‌ الهی‌ در قیامت‌ ؛       

     عارف‌ الهی‌ ملکی‌ تبریزی‌(ره‌) می‌نویسد: «هرگاه‌ ندای‌ مؤذن‌ را شنیدی‌، ندای‌ قیامت‌ را به‌ یادآور و خود را برای‌ اجابت‌دعای‌ مؤذن‌ (نماز اول‌ وقت‌) مهیا کن‌؛ زیرا آنان‌ که‌ با سرعت‌، این‌ ندا را پاسخ‌ می‌دهند، در قیامت‌ با لطف‌ و عنایت‌ به‌ آنها نداخواهد شد».(اسرار الصلاة‌، ص‌ 182)

قرآن کریم‌، بعد از بیان این که انسان‌ِ حریص و کم طاقت آفریده شده‌، به ذکر اوصاف انسان‌های شایسته می‌پردازد و اولین گروه از نمازگزاران را معرفی کرده و این چنین به ویژگی‌های آنان می‌پردازد"اَلَّذین‌َ هُم عَلی‌َ صَلاتِهِم دائمون‌...; آنها که نمازها را پیوسته به جا می‌آورند.

 آن‌ها که در اموالشان حق معلومی است  برای تقاضا کننده و محروم  و آن‌ها که به روز جزا ایمان دارند  و آن‌ها که از عذاب پروردگارشان بیمناکند چرا که هیچ کس از عذاب پروردگارش در امان نیست  و آن‌ها که دامان خویش را (از بی‌عفتی‌) حفظ می‌کنند... و آن‌ها که امانت‌ها و عهد خود را رعایت می‌کنند  و آن‌ها که به ادای شهادتشان قیام می‌نمایند  و آن‌ها که بر نماز مواظبت دارند"

(معارج‌، 22 ـ 34)(ر. ک‌: تفسیر المیزان‌، علامه طباطبایی‌، ج 20، ص ص 15 ـ 17; اسرار عبادت‌، جوادی آملی‌، ص 41، انتشارات الزهرأ / تفسیر نمونه‌، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران‌،ج 25، ص 30، دارالکتب الاسلامیة‌.)

قرآن کریم‌، یکی از ویژگی‌های نمازگزار را "خشوع‌" در نماز می‌داند و می‌فرماید"قَد اَفلَح‌َ المُؤمِنون  اَلَّذین‌َ هُم فی صَلاتِهِم خـَشِعون‌; (مؤمنون‌، 1 ـ 2) مؤمنان رستگار شدند  آن‌ها که در نمازشان خشوع دارند"

و یکی دیگر از خصوصیات‌، "اخلاص‌" در نماز است‌; می‌فرماید"بگو: نماز و تمام عبادات من و زندگی ومرگ من‌، همه برای خداوند، پروردگار جهانیان است‌" از جمله ویژگی‌ها، "پرهیز از گناهان‌" است‌; زیرا خداوند آن را یکی از آثار نماز بیان کرده و می‌فرماید"نماز را برپا دار، که نماز (انسان را) از زشتی‌ها و گناه باز می‌دارد" (عنکبوت‌، 45) ویژگی دیگر آنان "به یاد خدا" بودن است که فرمود"اَقِم‌ِ الصَّلوَة‌َ لِذِکری‌; (طه‌، 24) نماز را برای یاد من به پا دار" و از طرفی می‌دانیم که ذکر خدا آرام بخش دل هاست (رعد، 28) بنابر این نمازگزاران‌، برخوردار از این آرامش روحی هستند. ویژگی دیگر را "کاهل نبودن‌" در نماز شمرده و آن را صفت منافقان معرفی می‌فرماید: (نسأ، 43 و 142) قرآن کریم‌، مواظبت بر اوقات نماز را یکی از خصوصیات مؤمنین شمرده و سهل انگاری در نماز را به شدت مذمّت فرموده‌"پس وای بر نمازگزارانی که در نماز خود سهل انگاری می‌کنند.

سخنی از امام صادق (ع) پیرامون نمازدر اهمیت نماز همین بس که ابو بصیر می‏گوید: پس از در گذشت امام صادق برای عرض تسلیت به خانه امام رفتم تا چشم «ام حمیده» مادر امام کاظم، به من افتاد اشکهای وی جاری گشت من نیز گریه کردم سپس ام حمیده جریان زیر را نقل کرد و گفت:ابو بصیر! تو در آخرین لحظات زندگی امام صادق (ع) نبودی، قضیه عجیبی اتفاق افتاد موقعی که پلک های امام روی هم بود ما کم کم از او قطع امید می‏کردیم، ناگهان امام دیدگان خود را باز نمود و دستور داد خویشاوندان وی را حاضر کنیم، ما همت کردیم همه را در کنار بستر امام حاضر نمودیم، همه منتظر بودند که امام چه سخن پر اهمیتی در این لحظات خواهد گفت.وقتی امام اجتماع را فشرده دید فرمود: شفاعت ما نصیب کسانی که به نماز اهمیت نمی‏دهند نمی‏شود. (بحار الانوار 11 /105)


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

اولين سؤال قيامت نماز است.
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان نماز و آدرس ali1505.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 80
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 80
بازدید ماه : 369
بازدید کل : 98626
تعداد مطالب : 117
تعداد نظرات : 12
تعداد آنلاین : 1

دایرکتوری افسران ارزشی اوقات شرعی

”چهارمین